Автор: Евгени Генов за Гласове Следвайте ни в ТелеграмНовината от петдневната визита

...
Автор: Евгени Генов за Гласове Следвайте ни в ТелеграмНовината от петдневната визита
Коментари Харесай

Визитата на Тагарев във Вашингтон е по-скоро опит за застраховка за политическо оцеляване

Автор: Евгени Генов за " Гласове "  Следвайте ни в Телеграм

Новината от петдневната аудиенция на военния  министър Тодор Тагарев в Съединени американски щати към този момент е, че няма вест. Извън протоколните и наложителни в такива случаи послания за развиване и задълбочаване на двустранното съдействие в региона на военната сигурност и защитата, под „ задълбочаване “ на стратегическия разговор се схваща, че не са реализирани някакви нови договорености. Поне това се вижда от формалните известия на военното ни ведомство и от интервютата на Тагарев пред локални репортери на родни национални медии. Освен в случай че няма нещо друго, което не се афишира обществено и за което ще разберем  след месеци. 

Министърът декларира, че Съединени американски щати дават доста висока оценка на напъните на държавното управление за рационализация на Българската войска и за повишение на отбранителния капацитет на страната, за нараствания боен бюджет и т. н., което може единствено да ни радва. Но ние си го знаем това. Тагарев признава още, че от Вашингтон не са поставяли спомагателни претенции към нас за оказване на помощ на Украйна. След многочислените негови срещи и диалози изводът е, че съдействието сред България и Съединени американски щати в областта на защитата ще се развива и надгражда. А някой съмнява ли се, че може да не е по този начин, без значение кой е министър на защитата. Независимо дали е той или някой различен. Защото монопол или самобитен патент върху развиването и задълбочаването на това съдействие няма не може да има. А такива индикации от днешните ръководещи към този момент се виждат. Мисля си, че откакто визитата на Тагарев в Съединени американски щати не създаде вести, задачата е по-скоро тя да послужи за  сигнал или нещо  като тип застраховка за неговото политическо оцеляване при идната ротация. Защото наближаващият 6 март ще е самобитен Рубикон за кабинета на сглобката. Родният управнически хайлайф е привикнал да мисли и работи по опростената максима - щом оттатък Океана одобряват Тагарев публично и го хвалят, значи добре е да го прескочи. 

Почти незабавно след злощастния гаф с депутатските предложения за Богоявление военното ведомство пусна програмата за петдневната му аудиенция във Вашингтон. Най-общо тя се свежда до следното.  Посещение в заводите на фирмите, които създават изтребителите Ф-16, блок 70 за България и бойните бронирани машини за пехотата. Срещи в Пентагона, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на Съединени американски щати и Агенцията за съдействие в защитата и сигурността. Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който е включен в делегацията,  пък ще посетител на американския си сътрудник военачалник Чарлз Браун и на други представители на американските Въоръжени сили. 

По неприятно и непредвидено стичане на събитията Тагарев не съумя да се срещне със своя сътрудник и хазаин Лойд Остин, а беседва със заместник- секретаря по защитата на Съединени американски щати Катлийн Хикс. Тя го е похвалила за напредъка във връзка с модернизацията на Въоръжените ни сили. Двамата говорили и за нуждата от създаване у нас на районен център за ремонт и поддръжка на бойните бронирани машини „ Страйкър “, които купуваме от Съединени американски щати. Обсъдена била и сигурността в Западните Балкани и заканите, произлизащи от протичащото се в Червено море и Аденския залив.

Идеята за районен център за ремонт и поддръжка на „ Страйкър “ е забавна, само че съгласно мен е малко мъчно осъществима и е повече в областта на пожеланията. В нито една натовска войска на нашите съседи няма на въоръжение бойни машини „ Страйкър “. В Европа ги има -183 бр., и единствено във 2-ри кавалерийски полк на американската войска, основан в Германия. Така, че какво ще ремонтираме и поддържаме, не мога да схвана. Освен това в решението на Държавния департамент на Съединени американски щати за тази договорка написа буквално: „ Няма известни офсетни съглашения, препоръчани по отношение на тази евентуална продажба. “ Затова може да се каже, че визитата на Тагарев не внася нова светлина по осъществяването на контракта. Той към този момент е подписан. Но не от него. Интересно за какво толкоз се гордее с тази договорка, под която стои не неговият автограф. Договорът към този момент се извършва - той е за съвсем 200 бойни и спомагателни машини „ Страйкър – Драгун “за $1,376 милиарда Които би трябвало да получим в интервала 2025-2028 година България към този момент преведе първа вноска от близо 480 млн.лв. за предходната година. А спомняте ли си по какъв начин точно този контракт ядоса партиите, поддържащи кабинета, тъй като той настоя Народното събрание незабавно да го ратифицира. Защото щял да лети за Вашингтон. От ГЕРБ го заподозряха, че желае да се снима с документа и да се похвали в Съединени американски щати. А Делян Пеевски се ядоса съществено и размаха пръст на министъра с думи от рода на: „ Тагарев не може да заповяда на депутатите. Да вземе да научи кой е шеф на държавното управление. Ратификацията е планувана в програмата на Народното събрание и ще стане в заповядания период. “

За ситуацията в Червено море. Да, там би трябвало да се възвърне свободното и безвредно мореплаване, с цел да не страда международната морска търговия от ударите на хутите. Но обстановката е деликатна и всяко преждевременно изказване или деяние от наша страна е доста рисково, тъй като към момента двама българи от отвлечения транспортен съд „ Галакси лейдър “ са в плен. А Тагарев обича да дърпа дявола за опашката. Неотдавна той разгласи, че България ще се включи в наказателната интервенция в Червено море. Макар и единствено с щабни офицери. Но това излага на сериозен риск живота на нашите сънародници. Испанците по-прости ли са от нас? След първите удари на Съединени американски щати и Англия по позиции на хутите в Йемен, преди няколко дни Испания публично разгласи, че излиза от обединението и се отхвърля от присъединяване в интервенцията.

Тагарев се срещна и със заместник-помощник секретаря на Военновъздушни сили по въпросите на интернационалното съдействие Кели Сейболт. Тя го уверила, че планът за доставка на изтребители Ф-16, блок 70 за България се извършва  по стандартите, условията и отговорностите като за американската войска. По различен метод надали би могло да бъде. Във Вашингтон Тагарев оповестява пред кореспондента на БНР, че „ към края на пролетта идната година би трябвало да забележим наши летци в България да летят на Ф-16. “ И може би поради това е изискал да отиде в завода в Грийнвил, Южна Каролина, където се създават изтребителите. А за какво е належащо? Само преди няколко месеца – през октомври 2023 година, делегация от експерти от Военновъздушни сили посети завода, даже се снима пред българските изтребители на конвейера. Там нашите експерти се срещнаха с софтуерния развой и стадиите на произвеждане на  изтребителите. Тогава те се увериха, че обещаните от американска страна периоди ще бъдат спазени. Всичко това е докладвано най-подробно на министъра по команден ред. Но друго си е персонално да отидеш, с цел да се видиш по медиите.

„ Проектите, за които ние към този момент сме сключили контракти, които изпълняваме взаимно със Съединените щати - това е във връзка с нашата войска. Също по този начин вероятно разполагане на войски на наша територия, подготовката на инфраструктура “. Това е другата „ вест “, която Тагарев стартира по БНР от Вашингтон. Тя хвърли в ужас общност, политици, медии. А и тук вест просто няма. Защо трябваше министърът да споделя това и да тревожи ненужно хората, нямам визия. Обяснявам простичко - става дума за план в с. Кабиле, на 7км от Ямбол, където ще се построи инфраструктура за приемане на многонационалната бойна група с водеща страна Италия, която в този момент е дислоцирана на полигона „ Ново село “. Идеята и проектите на НАТО са тя да прерасне в бригада при положение на нужда, а в този момент е с сан на батальон. Това бе обявено пред медиите още предходната година по време на обучение на „ Ново село “ от началника на защитата адмирал Емил Ефтимов. Но кой да помни? Освен това този план е включен в държавната Програма за вложения в защитата до 2032 година, гласувана от Народното събрание.

Разполагането на спомагателни войски, въпреки и съюзнически, се прави с решение на Министерския съвет след утвърждение от Народното събрание. Такива са законите към този момент у нас. Това не може да се скрие и не става от през днешния ден за на следващия ден. Но с цел да се случи, би трябвало да има справедливи аргументи и действителна заплаха за териториалната ни целокупност и риск да бъдем въвлечени във война. Подобни тъмни облаци още не са изпълзели на хоризонта. Засега.  Войната в Украйна се обрисува в идващите месеци да се трансформира по-скоро в позиционна. Не се следят внезапни промени в конфигурацията на фронтовата линия и съгласно специалисти тази наклонност ще се задържи до пролетта. Иска ми се да изтъквам едно мнение на настоящия заместник-министър на защитата Атанас Запрянов от предходната година, който, съгласно мен, е по-добър боен специалист от патрона си: " Към момента няма заплаха войната да напусне рамките на Украйна и да се трансферира на територията на НАТО. Тези отчети /на спецслужбите за рисковете от войната за нас - б. а./ би трябвало да ни тормозят не от позиция на разширението на войната посредством излизане от границите ѝ, а с някои събития като Каховската водна електроцентрала. Ако имаме някоя повреда в Запорожката АЕЦ, резултатът може да засегне и прилежащи страни. “ И прибавя, че това е оценката както на политическото управление на МО, по този начин и на военното разузнаване. 

Така че в последна сметка ми се коства, че резултатите от визитата на Тодор Тагарев в САЩ ще станат ясни най-късно на 6 март.

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР